ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ "ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΥ"
Κύριος στόχος των παρεμβάσεών μας από το 2013, σε όλα τα επίπεδα είναι η εμπέδωση και διασφάλιση της Αρχής της Προσβασιμότητας, της δυνατότητας δηλαδή, να μπορεί κάθε άτομο αυτόνομα, με ασφάλεια και άνεση να προσεγγίσει, να χρησιμοποιήσει τις υποδομές, υπηρεσίες και αγαθά, αλλά και να επικοινωνήσει και πληροφορηθεί.
Ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει ένα άτομο με αναπηρία, δεν είναι τόσο η διαφορετικότητα αυτή καθ' εαυτή, όσο η αρνητική στάση της κοινωνίας απέναντι του.
Όλες οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση επισημαίνουν ότι η απουσία προγραμμάτων ευαισθητοποίησης των μαθητών αλλά και γενικά ενός ευρύτερου συνόλου, απέναντι στα άτομα με αναπηρίες :
- Διαιωνίζει τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις
- Ισχυροποιεί το στιγματισμό και την περιθωριοποίηση
Η βιωματική γνωριμία-προσέγγιση προσφέρεται για την ευαισθητοποίηση των μαθητών και την καλλιέργεια των αξιών της ισότιμης συμμετοχής, της άρσης του αποκλεισμού και των διακρίσεων και της αποδοχής της διαφορετικότητας".
Για το λόγο αυτό από την σχολική περίοδο 2014-2015, σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας και μέσω του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων, και στο πλαίσιο υλοποίησης των Προγραμμάτων «Αγωγής Υγείας», ξεκινήσαμε την «Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης των μαθητών μέσω βιωματικής προσέγγισης της Αναπηρίας». όπου είχαμε την σύμπραξη 3 σχολείων, του 3ου Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, του 6ου & 7ου Λυκείου Βόλου.
Την περίοδο 2015-2016 υλοποιήσαμε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα σε συνεργασία με την Γ΄ Γυμνασίου του 3ου Γυμνασίου Βόλου, μέσω των Προγραμμάτων Πολιτισμού, με τίτλο «Γνωρίζω τους άλλους, γνωρίζω τον εαυτό μου».
Τη φετινή χρονιά 2016-2017 πραγματοποιούνται αντίστοιχες επισκέψεις σε σχολεία Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με αφορμή, είτε την 3η Δεκέμβρη "Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία", είτε την "Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού", αλλά και ύστερα από προσκλήσεις σχολείων με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών μέσω βιωματικής προσέγγισης της αναπηρίας.
Από το 2014 ξεκινήσαμε την εκστρατεία συγκέντρωσης πλαστικών καπακιών με σκοπό την αγορά και προσφορά αμαξιδίων και λοιπών ορθοπεδικών ειδών σε μέλη του Σωματείου μας, αλλά και σε συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Έχουμε ήδη παραδώσει αμαξίδια σε δύο μαθητές του ΕΕΕΕΚ Βόλου, δυο του ΕΕΕΕΚ Λάρισας., ένα (1) στο ΚΕΠ Υγείας Βελεστίνου, κατόπιν υπογραφής σχετικού συμφώνου συνεργασίας, με το Δήμο Ρ. Φεραίου, ένα (1) στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου "Αχιλλοπούλειο", ένα (1) αμαξίδιο σε κρατούμενο των Φυλακών Τρικάλων καθώς επίσης και σε μέλη του Σωματείου μας.
- Από το 2014 συμμετέχουμε στην εκστρατεία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης του "Ecocity" για την Οικολογική & Ελεύθερη Μετακίνηση Ecomobility - Freemobility.
- Από εφέτος, ο Πρόεδρος του Σωματείου μας, ορίστηκε υπεύθυνος πόλης των δράσεων Ecomobility & Freemobility του Ecocity.
- Από το 2014 λαμβάνουμε μέρος στις σκυταλοδρομίες δρόμου – Volos Street Relays, που διοργανώνει ο Δήμος Βόλου και η Εταιρία Ερμής, με φιλανθρωπικό χαρακτήρα.
- Το 2015 μέρος των χρημάτων των σκυταλοδρομιών που συγκεντρώθηκαν, διατέθηκαν για την στήριξη του Σωματείου μας.
- Το 2014 ύστερα από συντονισμένες ενέργειές μας και σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου και την Κοινωφελή Επιχείρηση (ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ) τοποθετήθηκε το πρωτοποριακό σύστημα αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα για ΑμεΑ Sea-trac.
Έτσι από το 2014 τα μέλη του Σωματείου μας, για πρώτη φορά, έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν την θάλασσα, σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Βόλου, η οποία μια φορά την εβδομάδα και για ένα περίπου μήνα, μας παραχωρεί το ειδικά διαμορφωμένο λεωφορείο που διαθέτει, με τα έξοδα μετακίνησης να επιβαρύνουν το Σωματείο μας (οδηγό και καύσιμα).
Αξίζει να αναφερθεί πως η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Βόλου, είναι ο μοναδικός φορέας, που διαθέτει ειδικά διαμορφωμένο λεωφορείο με το οποίο, ως επί το πλείστον, καλύπτονται οι μετακινήσεις μαθητών των ειδικών σχολείων και των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.
Ως εκ τούτου, όπως αντιλαμβάνεστε η χρήση του είναι ιδιαίτερα περιορισμένη.
- Συμμετέχουμε επίσης στο Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Μαγνησίας & Σποράδων, που οργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
- Στο πλαίσιο διεύρυνσης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα μέλη μας, συνεργαστήκαμε με το Κέντρο Συμβουλευτικής Στήριξης και Ενημέρωσης Κε.Συ.Σ.Ε.
- Από Νοέμβριο του 2015 έχουμε την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να συνεργαζόμαστε με το Κέντρο Σωματικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης "ΠΟΡΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ", δημιουργώντας για πρώτη φορά, την Ομάδα Υποστήριξης για Άτομα με Κινητική Αναπηρία.
- Τον συντονισμό της ομάδας έχει αναλάβει η κα Ιωάννα Γεωργιάδου κοινωνική - κλινική ψυχολόγος συστημική ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλος του κέντρου "ΠΟΡΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ".
Το Νοεμβρίου του 2016, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο, στην Αθήνα, στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Συμβουλευτικής Ψυχολογίας με κεντρικό θέμα "Ζητήματα πολυπολιτισμοκότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης στη συμβουλευτική ψυχολογία", παρουσιάστηκε, από την συντονίστρια της ομάδας κα Ιωάννα Γεωργιάδου & τον Πρόεδρο κ. Πέτρο Μπέλλο, ως προφορική ανακοίνωση, η λειτουργία της Ομάδας Υποστήριξης Ατόμων με Κινητική Αναπηρία του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας "ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ".
Στις 20 Σεπτέμβρη 2016, διοργανώσαμε σε συνεργασία με το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Βόλου, την Λέσχη Ειδικών δυνάμεων Μαγνησίας και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας καθώς και την συμμετοχή 40 και πλέον Συλλόγων, Σωματείων, Φορέων, ΜΚΟ, εθελοντικών ομάδων και χορηγών, την Γιορτή Εθελοντισμού και Ανθρωπισμού, με αφορμή της άφιξης της εθελοντικής ομάδας Wheeling2help στην παραλία του Βόλου.
- Συνεχίζουμε και επιδιώκουμε να συμμετέχουμε ενεργά, σε δράσεις και εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου.
- Δίνουμε το παρών σε εκδηλώσεις και οργανωμένες δράσεις της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την ενημέρωση για τις δραστηριότητές μας.
- Από ημερίδες και συνέδρια μέχρι τοπικές γιορτές και φεστιβάλ, απώτερος σκοπός μας είναι η άρση της συχνά λανθάνουσας αντίληψης που επικρατεί στην κοινωνία για τον κόσμο της αναπηρίας.
Πιστεύουμε πως, η δικαιωματική προσέγγιση της προσβασιμότητας υποδομών, υπηρεσιών και αγαθών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ισότιμη συμμετοχή στο κοινωνικό - οικονομικό γίγνεσθαι και την προώθηση και προαγωγή των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Για το λόγο αυτό, καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να δώσουμε στα μέλη μας αυτονομία και δυνατότητα πρόσβασης στην υγεία, στην εργασία, στη μόρφωση, σε στοιχειώδη διασκέδαση. Να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους προς όφελος των ιδίων αλλά και της τοπικής μας κοινωνίας.