ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ 2021

 

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) χαιρετίζει τη σημερινή ημέρα, την 5η Μάη Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης και όλους τους φορείς και τις κινήσεις που τη στηρίζουν και μεταφέρουν το μήνυμά της. 9 χρόνια πριν, το ENIL (European Network of Independent Living - Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανεξάρτητης Διαβίωσης) μαζί με το EDF (European Disability Forum), πέτυχαν τη θεσμοθέτηση της σημερινής ημέρας από την ΕΕ.

Η 5η Μάη, ημέρα αφιερωμένη στην Ανεξάρτητη Διαβίωση, συμβολίζει την αναγκαιότητα θέσπισης ουσιαστικών μέτρων και πολιτικών για τη διασφάλιση του δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στην προσωπική επιλογή. Αυτό διασφαλίζεται μόνο όταν το άτομο με αναπηρία μπορεί να επιλέξει με ανεξαρτησία και ασφάλεια, με ποιόν θα ζήσει, που θα ζήσει, που θα κινηθεί, με ποιους θα κάνει παρέα κλπ. Αυτό άλλωστε προβλέπεται ρητά στο άρθρο 19 της Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και στο ελληνικό Σύνταγμα (Άρθρο 21), με τους όρους «αυτονομία» και «συμμετοχή»

Ακόμη και μέσα στην πιο βαθιά κρίση το αναπηρικό κίνημα δεν δέχθηκε ότι πολιτικές λιτότητας αποτελούν άλλοθι για να μην προχωρήσει η Ανεξάρτητη Διαβίωση, η αποϊδρυματοποίηση, η πλήρης ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην κοινότητα και στην κοινωνική ζωή. Αυτή η αναγκαιότητα φάνηκε πολύ περισσότερο δυστυχώς τον τελευταίο χρόνο, όπου τα μισά θύματα της πανδημίας στην Ευρώπη είναι άνθρωποι που διέμεναν σε κλειστές δομές και ιδρύματα, εξαρτημένοι, χωρίς δικαιώματα πάνω στην ίδια την ύπαρξή τους, ξεχασμένοι από την Πολιτεία και την κοινωνία.

Σήμερα λοιπόν είναι αδήριτη ανάγκη να θεσπιστεί δια νόμου:
• η Ανεξάρτητη διαβίωση
• η παροχή προσωπικής βοήθειας
• το δικαίωμα των ατόμων με οπτική αναπηρία στην εκπαίδευσή τους στην κινητικότητα, στον προσανατολισμό και στις δεξιότητες της καθημερινότητάς της κλπ.
• Η δημιουργία δομών στην κοινότητα
• Να τεθεί επιτέλους σε εφαρμογή το πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης

Η ΕΣΑμεΑ και σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα στηρίζουν όλα τα μέτρα που θα οδηγήσουν στην κατεύθυνση της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας τα άτομα με αναπηρία και αγωνίζονται για αυτό. Οποιαδήποτε καθυστέρηση είναι πλέον αδικαιολόγητη!

Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς!

 

 

ΠΗΓΗ: esamea.gr

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Αριθμ. Απόφασης Πρωτοδικείου Βόλου: 207/2009 Μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία
( Ε.Σ.ΑμεΑ.) Μέλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων (Ε.Ο.Κ.Α.) Μέλος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας (Π.ΟΜ.ΑμεΑ. Θεσσαλίας) Μέλος Δ.Σ της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δ. Βόλου (ΚΕΚΠΑ - ΔΙΕΚ)

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


Ν. ΓΑΤΣΟΥ 68 – Ρ. ΦΕΡΑΙΟΥ
Τ.Κ. 38333, ΒΟΛΟΣ

Τηλ.& Fax. 24210 44828
Κιντό: 6974 838 599

Email:
ippokampos.volos@yahoo.com

ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ SOCIAL

VIDEO