ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

 

 

Ζούμε σε μια εποχή που το διαδίκτυο έχει μπει για τα  καλά στη ζωή μας, γι’αυτό θεωρείται κάτι παραπάνω απο απαραίτητο. Όλοι γνωριζουμε τις θετικές προεκτάσεις τους και πόσο μας “λύνει τα χέρια” κάποιες φορές. Βέβαια δεν είναι και λίγες οι φορές που δημιουργούνται προβλήματα, κυρίως απο διάφορους επιτήδειους που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις. Αυτό έρχεται να μας επιβεβαιώσει και η Google, σε νεότερη έρευνα με θέμα τα θύματα ηλεκτρονικής απάτης στην Ελλάδα, με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

Ένας στους 10 Έλληνες έχει υπάρξει θύμα ηλεκτρονικής απάτης, ενώ δεν αλλάζει σχεδόν ποτέ τον κωδικό πρόσβασής του (password) στους λογαριασμούς που διατηρεί.

Η ασφάλεια στο διαδίκτυο θεωρείται σημαντική, αλλά αρκετοί Έλληνες μάλλον δεν κάνουν ούτε τα βασικά για να προστατευθούν. Πιο συγκεκριμένα:

Όσον αφορά τους διαδικτυακούς κινδύνους, οι Έλληνες ερωτηθέντες δήλωσαν ότι το 9% έχει πέσει θύμα ηλεκτρονικής απάτης, το 49% έχει λάβει μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phishing), το 23% έχει εκτεθεί σε κακόβουλο λογισμικό και το 13% έχει πέσει θύμα μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης στα προφίλ που διατηρεί στα social media.

Όσον αφορά  τις διαδικτυακές ρυθμίσεις, το 34% χρησιμοποιεί τον ίδιο κωδικό πρόσβασης (password) για μερικές ή και όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που χρησιμοποιεί, ενώ το 11% δεν τον αλλάζει ποτέ. Τέλος, το 20% δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ ένα δεύτερο επίπεδο προστασίας στον λογαριασμό του, ενώ το 38% τη χρησιμοποιεί μόνο σε μερικούς λογαριασμούς αλλά όχι σε όλους.

Στην ερώτηση «πόσες φορές ενημερώνετε το πρόγραμμα περιήγησής σας», το 22% των ερωτηθέντων λέει ότι το κάνει αρκετές φορές τον ίδιο μήνα, αλλά το 12% δήλωσε ότι το ενημερώνει λιγότερο από μία φορά κάθε έξι μήνες, ενώ παραπάνω από το 14% δήλωσε ότι δεν το ενημερώνει ποτέ.

Ποιες όμως είναι οι πληροφορίες που θέλουν οι Έλληνες να προστατεύσουν περισσότερο;
Το 59% ανησυχεί κυρίως για τις οικονομικές του πληροφορίες (όπως τραπεζικά δεδομένα), το 16% ανησυχεί για τις προσωπικές του πληροφορίες (όπως τηλέφωνο. διεύθυνση), το 6% για πληροφορίες σχετικά με προσωπικές στιγμές (όπως βίντεο,  φωτογραφίες) και το 7% για την παρακολούθηση ηλεκτρονικών μηνυμάτων που στέλνει σε συναδέλφους.
 
Τέλος, η Google έχει δώσει κάποιες συμβουλές για όλους εσάς που θέλετε να προστατέψετε τους λογαριασμόυς σας απο κακόβουλες επιθέσεις:

Όπως όλοι καταλαβαίνουμε το διαδίκτυο χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Η FRIKTORIA σας προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, εύκολα, εγγυημένα και κυρίως οικονομικά. Ανακαλύψτε το SSL πακέτο που σας ταιριάζει μέσα απο μια μεγάλη ποικιλία και ξεχνοιάστε μια για πάντα απο κάθε είδους ηλεκτρονική επίθεση!

 

Μάθε τα πάντα για τα SSL στο: https://www.friktoria.com/el/services/ssl-certificates.html